Kotlíkové dotace

Do 31. srpna 2024 je možné podávat žádosti  na pořízení ekologického vytápění v domácnostech V (KOTLÍKOVÉ DOTACE V). Tento program je zaměřen na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním 1. a 2. emisní třídy.

Ministerstvo životního prostředí ČR ve spolupráci se SFŽP ČR v roce 2023 vyhlásilo 45. výzvu dotačního programu „Zlepšování kvality ovzduší v hl. m. Praze – pořízení ekologického vytápění v domácnostech V“, zkráceně „Kotlíkové dotace V“. Tento program je opět zaměřen na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním 1. a 2. emisní třídy.
O dotační podporu mohou v aktuální výzvě žádat občané, jejichž domácnost tvoří a uvedené doloží:
1. Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání Žádosti o dotaci
starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně,
nebo
2. Žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti v období od 1. 1. 2022 do doby podání Žádosti o dotaci pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu).
Podporovány jsou kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva (max. možná výše dotace 130 tis.) a tepelná čerpadla (max. možná výše dotace 180 tis. Kč).
Naopak podpora není poskytována na plynové kotle a kotle na biomasu s ruční dodávkou paliva.
Cílem je snížit počet neekologických topidel a současně poskytnout občanům jednu z posledních možností získat dotaci na jejich obměnu, neboť odložený termín zákazu topení v těchto kotlích vstoupí v platnost 1. září 2024.
Příjem elektronického podání žádostí byl 7. srpna 2023 v 08:00 hod.
Ukončení příjmu podání je 31. srpna 2024 v 23:59:59 hod.
Veškeré další informace k Programu jsou k dispozici na: https://portalzp.praha.eu/jnp/cz/energetika_a_doprava/kotlikove_dotace_v...